kawan ouh kawan ♥

Si Gemuk Telinga Kelepek ♥

  yeay ! new entry lagi..hey kawan kawan..hoho...taw x ape bnda Si Gemuk Telinga Kelepek ni? haha sebenarnya nk cite psl Scottish Cat ! seriusly comey gila! waaa..terpikir nak wt entry ni lps tgk kat blog Izz Latif ada gak psl kucing ni..hehe taw jenis kucing ni pun pas Sunny Aura bgtaw..sbb saya post pic kucing ni kat Facebook..kalu nk beli around 600 dolor us kata Sunny Aura..sbb family dia pnh bela kucing ni..so dgn rajin nya..saya gi search google psl Scottish Cat..so ni laa hasil nya..
ciri - ciri luaran ♥  :

  • Ciri-ciri utama yang membezakan kucing Scottish Fold adalah telinga yg kecil ygkali ganda ke depan dan ke bawah, memberikan pandangan nakal..auww..nakal awak !
  • kucing bersaiz sedang,jantan biasanya mencapai 9 hingga 13 lbs (6-9 untuk betina) * lbs korg taw x pe bnda tu? * kepala dan muka umumnya bulat, mata besar dan bulat..hidung yg pendek dgn kurva lembut dan tubuh kucing bulat dgn paparan empuk dan kaki menengah-ke-pendek..kepala yg berkubah di atas, dan leher sgt pendek..mata besar dan bulat memberikan kucing Fold Scottisht sebuah "ekspresi manis"..
  • anak kucing tidak dilahirkan dgn telinga terlipat..telinga anak kucing yang membawa gen ganda mulai biasanya tentang hari ke 21, bermula dgn tepi luar dari telinga berhampiran dasar..
alalala comey nye awk dgn sibling awk ye 
awk awk..awk tgk pe tu syg  comey nye awk !
gebu betul !!


 kucing scottish ada dua jenis..ada yg mempunyai bulu panjang ( gebu mcm kucing parsi ) atau pendek..kucing scottish juga mempunyai hampir semua warna bulu atau kombinasi warna ( termasuk putih )







  • kucing scottish yg telinga berlipat atau dgn telinga normal, biasanya tenang dan dpt sesuaikan diri dgn haiwan lain dlm sebuah rumah dgn baik..kucing scottish sgt manja dgn tuannya..dgn diberi kasih sayang yg secukupnya..kucing scottish suka bermain-main, kasih sayang, dan perlu diberikan rawatan jika perlu, dan selalu cerdas, setia, manja, dan mudah sesuaikan diri dgn situasi rumah dan manusia..





tgk ! comey nye..dia lompat lompat..heheh mom..can i have one? yess can?! :D

sy dpt awk..comolot awk! ahhahaha gila comey !
OMG..mata mu di hati ku 
Big Boss !
kucing scottish folds biasanya memiliki suara lembut dan memaparkan repertoir kompleks 'Meow' ..kucing scottish juga dikenali dgn cara duduk, iaitu dgn kaki mereka berbaring dan cakar mereka pada perut mereka..ia di panggil "Buddha Posisi"














comey comey !! gebu gila awakkkkkk !!!

* okay..da cukup smua maklumat..heheh kalu x ckup ley laa google lagi ye kawan kawan :)

*sumber Wikipedia , youtube dan google image :)